Just Transition Fund

Een unieke kans in een snel veranderende wereld
Het Just Transition Fund (JTF) is één van de meerjarige Europese subsidieprogramma’s die van start gaan. Het JTF, het ‘fonds voor een rechtvaardige energietransitie’, is een Europees fonds voor gebieden die het zwaarst worden getroffen door de overgang naar een groene economie. Hiermee wil de Europese Unie de sociaaleconomische ongelijkheid verkleinen. Het JTF komt voort uit de Europese Green Deal, het programma voor een klimaatneutraal Europa in 2050. Om deze overgang in Noord-Nederland te bereiken is 330 miljoen euro toegezegd tot 2027. Het komende jaar worden er meer subsidieregelingen opengesteld. Het JTF is uitgewerkt door de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân, de gemeente Emmen en de Arbeidsmarkttafel Noord-Nederland. Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) gaat het JTF uitvoeren.

Het JTF kent drie sporen:
Spoor 1 Een nieuw economisch perspectief
Spoor 2 Een groen perspectief
Spoor 3 Menselijk kapitaal en maatschappelijk perspectief


JTF-team als eerste aanspreekpunt in Emmen
De wereld verandert in hoog tempo, energietransitie en verduurzaming hebben grote gevolgen voor het bedrijfsleven. Ook ondernemers in Emmen moeten aan de slag om toekomstbestendig te zijn en te blijven, maar weten niet altijd hoe. Het JTF-team van Ondernemend Emmen en de gemeente Emmen is daarom eerste aanspreekpunt voor ondernemers in Emmen die op zoek zijn naar meer informatie of die graag advies en hulp willen bij het indienen van een JTF-aanvraag. Wij gaan persoonlijk in gesprek met ondernemers om te inventariseren wat de behoeftes zijn, welk spoor van JTF daar het beste bij past en hoe wij daarbij kunnen ontzorgen.

Meer informatie
In de infosheets die u hieronder kunt downloaden vindt u informatie over de verschillende JTF-regelingen:

JTF campusregeling
JTF investerings- en opleidingsregeling
JTF randvoorwaardelijke infrastructuurregeling
JTF start-upregeling
JTF transitieregeling
JTF valorisatieregeling

Bekijk hier de presentatie die Erik Oosterveld (arbeidsmarktadviseur UWV) gaf tijdens de informatiebijeenkomst Human Capital in januari 2024: Arbeidsmarkt JTF- bijeenkomst.


(foto: SNN)

Meer weten?
Herman G. Idema, h.idema@ondernemendemmen.nl

Meer projecten van OE