Zieke kinderen hebben het rijk alleen bij China Lights: ‘Wil ze een verzetje geven’

dinsdag 7 maart 2023

Bron; RTV Drenthe, Rien Kort, Foto; Ramona Overberg en dochter Ize

Het weer mag dan druilerig en koud zijn in Emmen: het mag de pret niet drukken van de 600 chronisch zieke kinderen en hun familieleden, die zich vanavond vergaapten aan China Lights. Het lichtjesfestijn sloot eigenlijk zondag de deuren, maar de organisatie gunde deze groep maandag het rijk alleen in het Rensenpark.

In ouderencentrum Cho tref je normaal veel ouden van dagen die een kopje koffie komen drinken of meedoen aan een activiteit. Vanavond zit er een compleet ander publiek en puilt het voormalige Paviljoenpand uit van de ouders met kinderen. Hapjes, koppen soep en hotdogs worden er met veel smaak verorberd. Deze kinderen hebben een chronische aandoening of handicap. Zoals bijvoorbeeld Ize (6), dochter van Ramona Overberg.

Ize heeft een meervoudige verstandelijke beperking en is daarom op veel zorg en hulp aangewezen. Vorig jaar werd er ook al een speciale avond gehouden voor deze groep kinderen en daar waren Ramona en Ize ook bij. “Het is voor ons gewoon een leuk uitje”, aldus Ramona. “Ize vindt het heel fijn om onder de mensen te zijn. Ze houdt van dit soort uitjes. Het kost haar veel energie, maar we proberen het zoveel mogelijk te doen.”

Ize heeft vandaag een goede dag. “Dus ze gaat vast leuk reageren op de lichtjes in het park.”

Schouders eronder

Deze avond komt uit de koker van Rinie Huitema, werkzaam als palliatief consulent en pijnconsulent bij de zorggroep Treant. “Ik werd vorig jaar benaderd door de organisatie van China Lights met de vraag of er iets leuks voor deze doelgroep viel te organiseren.”

Samen met de collega’s in het Scheper Ziekenhuis, de vrijwilligers van Cho, de Lions Club Emmen en de Soroptimistenclub werden de schouders eronder gezet. “Als je kind ziek is, dan heeft dat impact op het hele gezin. En je wilt iedereen een verzetje kunnen geven.”

De eerste editie (500 kinderen en gezinsleden) was een succes. “De kinderen hebben toen zo genoten. Het regende berichtjes en foto’s op social media. Dus we besloten er weer voor te gaan.”

Met een kleine aanpassing. Vorig jaar vond dit evenement plaats tijdens een reguliere avond. “Maar dat was voor sommige kinderen wat te druk.” Vandaar dat er dit jaar gekozen is voor een ‘exclusieve’ avond.

Of er volgend jaar weer een vervolg komt, is nog even afwachten. “We vragen ons af of elk jaar niet een beetje te veel is. Het is ook de vraag wat de organisatie zelf wil, natuurlijk.”

Kramp in de buik

Een vraag waar medeorganisator Henk Hiddingh van China Lights geen seconde over hoeft na te denken. “We gaan volgend jaar voor weer een editie. Maar we gaan het wel anders aanpakken.”

Want Hiddingh, die het evenement samen organiseert met Jannet Westebring, kijkt met een wisselend gevoel terug op deze editie. “We zijn tevreden, maar dan vooral over de laatse vijf, zes weken.” In de periode daarvoor had Hiddingh vooral kramp in de buik voor wat betreft de bezoekerscijfers. “In de weekenden en tijdens kerst liep het aardig door. Maar doordeweeks was het angstaanjagend rustig.”

China Lights Emmen
Rinie Huitema en Henk Hiddingh wachten de families op in ouderencentrum Cho ┬ę RTV Drenthe / Rien Kort

Dompertje

Hiddingh wijst naar het groot aantal evenementen dat tijdens de winter plaatsvond in Emmen. “Wildnights in Wildlands, de ijsbaan, een grote glijbaan en wij. Het trok allemaal veel mensen, dus je moet de koek wel verdelen.” Dat Wildlands gratis entree biedt aan abonnementhouders voor Wildnights noemt hij superbegrijpelijk. “Maar voor ons is het wel een dompertje dat mensen daar voor niets binnen kunnen.”

China Lights trok dit jaar 53.000 bezoekers, ongeveer 3000 meer dan vorig jaar. Ver weg van de gedroomde 75.000 of zelfs 100.000 bezoekers, maar desondanks wil Hiddingh niet spreken van een tegenvaller. “Met 50.000 bezoekers is het voor ons genoeg om eruit te komen. We hebben genoeg reserve opgebouwd om ook volgend jaar weer te kunnen knallen.”

Kritiek

Op sociale media dook de laatste tijd kritiek op over de duur van het evenement. Drie maanden legde wel een heel erg lang beslag op het Rensenpark, luidde een van de argumenten. Op de uitstraling van de sculpturen bij daglicht, als het park gratis toegankelijk is, werd ook kritiek geuit.

Hiddingh zegt dat de organisatie begrip heeft voor die geluiden en die wil daarom het festival opnieuw tegen het licht houden. “Er zit een ori├źntatiereis naar China in de pijpleiding. Daarna wordt pas duidelijk wat we anders gaan doen.” Als voorzetje noemt Hiddingh robotica, die de beelden in staat stelt om te bewegen. “Ook zitten we te denken aan een ander thema.”

Ambitie ligt hoog

Voor wat betreft de duur zegt hij dat drie maanden ‘wellicht wat te lang is.’ “Maar als je voor een bepaald bezoekersaantal gaat, dan heb je tijd nodig. Bovendien moeten we het van zowel de kerst- als de krokusvakantie hebben. Dat is wel de minimale periode waar we rekening mee houden.”

De ambitie ligt in ieder geval hoog, ook voor volgend jaar. “100.000 is wellicht wat te gek, maar die 75.000 moet voor ons haalbaar zijn.”