Workshop Laaggeletterdheid bij OE-lid idverde

dinsdag 11 april 2023

Afgelopen dinsdag konden werkgevers een workshop volgen over het thema Laaggeletterdheid bij idverde Realisatie onder leiding van Willy Afman van Sedna.  De centrale vraag was: “Hoe herken ik laaggeletterdheid binnen mijn bedrijf?”  Willy nam de groep mee in de wereld van laaggeletterdheid en gaf inzicht in de moeite die deze mensen hebben om te functioneren in onze maatschappij.

Deelnemers proberen hier een volledige tekst te begrijpen, waarbij de moeilijke woorden zijn weggelaten. Dus zoals een laaggeletterde dat ook zou doen “en dat valt nog vies tegen!” aldus Martin Frieszo van idverde. Hierdoor wordt het gokken en maak je een grotere kans op fouten. Fouten die faalkosten meebrengen en die bijvoorbeeld ook de veiligheid van de werknemers kunnen beïnvloeden. Goed werkgeverschap brengt je personeel naar een hoger niveau. Het (h)erkennen en begeleiden van dit probleem kan hierin zowel de werkgever als de werknemer heel veel opleveren . 

Taalambassadeur Jasper van Stichting ABC vertelde hoe het is, om als laaggeletterde binnen een bedrijf te werken en wat het een bedrijf kan opleveren, om laaggeletterdheid aan te pakken. “Werkgevers krijgen vaak als eerste te maken met de signalen van hun laaggeletterd personeel. Leidinggevenden zijn een belangrijke schakel om het gesprek hierover aan te gaan met hun werknemers”, aldus Jasper. Laaggeletterden hebben moeite met lezen, schrijven en of rekenen en vaak hebben zij ook moeite met digitale vaardigheden, waardoor fouten op het werk op de loer liggen.

Taalambassadeur Jasper

idverde bedankt voor het beschikbaar stellen van jullie locatie voor deze workshop.