Vierslagen Schoonebeek krijgt glasvezelnet, Bargermeer in Emmen krijgt tweede netwerk

dinsdag 7 januari 2020

Vierslagen Schoonebeek krijgt glasvezelnet,
Bargermeer in Emmen krijgt tweede netwerk

Bedrijventerrein De Vierslagen in Schoonebeek krijgt een eigen glasvezelnetwerk en op bedrijventerrein Bargermeer in Emmen wordt een tweede -concurrerend- glasvezelnetwerk aangelegd. Beide projecten zijn een initiatief van parkmanagementorganisatie VPB-Emmen, in samenwerking met investeerder en exploitant Cheetah Fiber. De netwerken moeten in de loop van 2020 klaar zijn. Naast de concrete aanleg van glasvezel in Schoonebeek en Emmen, doen VPB-Emmen en Cheetah Fiber onderzoek naar de verglazing van bedrijventerrein De Tweeling in Nieuw-Amsterdam. Ook die lijkt kansrijk.

Herman Idema van VPB-Emmen: “Glasvezelaansluitingen worden steeds belangrijker voor bedrijven. En net als bij bijvoorbeeld telefonie en TV-signalen thuis, willen ondernemers ook keuze hebben uit meerdere netwerken en exploitanten. Het huidige glasvezelnetwerk op Bargermeer en aangrenzende terreinen in Emmen is ruim tien jaar geleden aangelegd in het kader van het omvangrijke Bahco-programma, waarmee de terreinen toekomstbestendig moesten worden gemaakt. En dat zijn ze nog steeds, maar de behoeftes veranderen wel.” 

Daarom stimuleert VPB-Emmen op Bargermeer nu een tweede glasvezelnetwerk naast het bestaande. “Dat biedt bedrijven keuze, meer flexibiliteit en nieuwe technische mogelijkheden”, zegt Idema. “In Schoonebeek kwam in samenwerking met de Industriekring Schoonebeek  een duidelijke vraag uit de markt en in Nieuw-Amsterdam, op De Tweeling komt aanleg ook in zicht. Steeds meer bedrijven zoeken contact. Bedrijventerreinen zonder glasvezel tellen eigenlijk niet meer mee.”

De projectpartner van VPB-Emmen, Cheetah Fiber, is een investeerder en exploitant van specifiek zakelijke glasvezelnetwerken op bedrijventerreinen overal in Nederland. Ze heeft al ca. 20 terreinen gerealiseerd en in eigen exploitatie. VPB-Emmen is de organisatie voor parkmanagement in de gemeente Emmen en heeft ruim 300 aangesloten bedrijven.