Veilige en gezonde lucht in kantoor Ondernemend Emmen

maandag 12 september 2022

Veilige omgeving
Veilig vergaderen in schone, virusvrije lucht. In het kantoor van Ondernemend Emmen kan het nu dankzij een door het Emmense bedrijf TripleAir Virus Air Filtration ontwikkeld mobiel luchtreinigingssysteem Pure Breeze. Het is niet groter dan een forse tafelkoelkast en het rekent via speciale hightech filters af met bijvoorbeeld Covid- en andere virussen die in de lucht zweven, maar ook met andere zwevende deeltjes die hinderlijk kunnen zijn, zoals pollen, schimmels en huisstof. 
“Wij willen onze leden en bezoekers een veilige omgeving bieden, ook wat gezondheidsrisico’s betreft,” zegt Herman G. Idema, directeur van Ondernemend Emmen. “We gingen op zoek en kwamen uit bij één van onze leden, Nicolette Smits van TripleAir. Daar hebben ze een apparaat ontwikkeld waarmee de lucht via speciale filters ontdaan wordt van rondzwevende virussen. Ja, natuurlijk waren we eerst sceptisch – bedrijven beweren soms de meest fantastische dingen-  , maar we hebben ons door onderzoeken en rapporten laten overtuigen.”

Dichtbij geproduceerd
Ondernemend Emmen wil met de aankoop aan het begin van het nieuwe vergaderseizoen niet alleen zorgen voor schone, veilige lucht, maar ook één van de dingen in de praktijk brengen waar ze voor staat: zaken doen met elkaar. “En er is nog iets wat dit geheel in de Dutch TechZone ontwikkelde en gemaakte product interessant maakt: het toont aan dat we voor de productie van zulke dingen dus niet afhankelijk hoeven te zijn van verre landen. Het is, om dat woord maar te gebruiken, een mooi voorbeeld van near-shoring. Van ‘dichtbij gemaakt’.“ De apparaten en de speciale HEPA filters worden deels in Emmen en deels in Hoogeveen gemaakt en ze zijn circulair geproduceerd.

Ziekenhuizen en computerchips
Wanneer het gaat om het schoonmaken van lucht, weet Nicolette Smits, directeur van TripleAir in Emmen daar alles van. “We maken zeer hoogwaardige luchtfilters voor diverse sectoren. Bijvoorbeeld in operatiekamers van ziekenhuizen worden Emmense filters gebruikt om de van ziektekiemen te ontdoen en ook bij medicijnfabricage en de fabricage van computerchips wordt de technologie uit Emmen ingezet.”
“We hebben in dit nieuwe apparaat alle kennis en ervaring verwerkt die we hebben en een beetje meer. Het resultaat is een hoogwaardig, degelijk, regionaal gemaakt, circulair product, al zeg ik het zelf,  dat bijdraagt aan een gezonder werkklimaat en aan werkgelegenheid het reduceren van ziekteverzuim. Ik ben er erg trots op dat we dat in de praktijk mogen laten zien in het kantoor van ook onze ondernemersorganisatie, Ondernemend Emmen”.

(foto: Ondernemend Emmen)