Solar Innovation & Experience Center (SIEC)

donderdag 13 april 2023

Bedrijfsleven ontdekt de vele mogelijkheden van het Solar Innovation and Experience Center Oranjepoort

Onderzoekers van TNO en Eurotron testen er samen met zonneparkbouwer GroenLeven een geheel nieuw ontwikkeld krachtig zonnepaneel, Whooper, dat in Nederland op grote schaal geproduceerd kan worden. Er worden praktijkproeven gedaan met milieuvriendelijke kunststof materialen – biocomposieten- voor de bouw van zonnevelden. Onderzoek naar energieopslag wordt voorbereid. Ook waterstof krijgt er een plek. Het terrein is een opleidingslocatie voor monteurs die zonneparken en panelen gaan aansluiten en onderhouden.

Het splinternieuwe Solar Innovation and Experience Center – SIEC- op Zonnepark Oranjepoort tussen Emmen en Klazienaveen wordt door steeds meer organisaties en bedrijven ontdekt als test-, onderwijs- en ontmoetingslocatie.

Het fieldlab van SIEC meet ruim 5000 vierkante meter en is ingericht voor zowel het praktijktesten als het tonen van innovatieve materialen en technieken. In overleg met de gebruikers van het fieldlab kunnen vrijwel alle noodzakelijke randvoorwaarden en voorzieningen op maat worden georganiseerd en aangelegd. De opstellingen waarin TNO momenteel een nieuw type zonnepaneel test zijn daar een sprekend voorbeeld van. Op de nieuwe website van het SIEC is er meer over te lezen: www.siec.nl .

Het SIEC is een bovenregionaal centrum, gericht op het testen van en het geven van onderwijs in technieken voor de opwek van hernieuwbare (zonne-)energie, energieopslag en de productie het gebruik van warmte, waterstof en circulaire materialen. Het SIEC is een ontmoetingsplek voor bedrijfsleven, het onderwijs en overheden en bedoeld om met innovatiekracht nieuwe perspectieven en werkgelegenheid voor de regio te creëren.

Het SIEC is echter ook een bijzondere ontmoetingsplek voor organisaties en bedrijven die een niet alledaagse locatie zoeken om in een groep met elkaar in gesprek te gaan of een training te volgen. Een inspirerende vergadering kan ook prima terecht in het gebouw dat is ontwikkeld en gerealiseerd door Bouwgroep Emmen en is opgetrokken uit herbruikbare, bio-based bouwmaterialen. Ook het gebouw zelf is daarmee een testlocatie.

Binnen het SIEC zijn onder andere vertegenwoordigd NHL Stenden hogeschool, Drenthe College, Hondsrug College, Dutch TechZone, Entrance, GroenLeven, Ondernemend Emmen, Bouwgroep Emmen. Het project is mede tot stand gekomen vanuit de Regio Deal Zuid en Oost Drenthe.

website: http://www.siec.nl

(Foto: Hansman Fotografeert)