SIEC ontvangt gasten met duurzame koffie

maandag 26 juni 2023

“Eerst even een bakkie doen, voor we beginnen.” Zo klinkt het vaak wanneer gasten worden ontvangen bij bedrijven in de regio voordat het echte werk begint of het gesprek start. Ook bij het Solar Innovation and Experience Center, het SIEC, op zonnepark Oranjepoort tussen Emmen en Klazienaveen. Maar hier wel een ‘bakkie’, een kop koffie waarbij duurzaamheid een belangrijke rol speelt. En maatschappelijke betrokkenheid. De kop koffie bij het SIEC is vanaf nu in dubbel opzicht een ‘Drents Bakkie’.

Directeur Herman G. Idema van het SIEC zegt hierover: “We willen aan alle kanten duurzaam zijn met het SIEC. We hebben een volledig duurzaam, biobased gebouw en doen hier allerlei onderzoeken en geven ruimte aan opleidingen die verbonden zijn met een duurzame toekomst voor de regio. Dat duurzame willen we zo ver mogelijk doorvoeren. Ook voor onze bezoekers. En dat begint altijd met koffie, zo’n bezoek. Vanaf nu met een ‘Drents Bakkie’.”

Idema legt uit dat heel bewust gekozen is voor een samenwerking met koffiebranderij Drents Bakkie van Emmenaar Ruben Haak. “Ook daar staat duurzaamheid en biologisch voorop. Plus dat Drents Bakkie helpt om mensen die moeite hebben om een plek te vinden op de arbeidsmarkt, op te leiden en een start te geven. Dat past ook bij het SIEC.”

Het SIEC probeert zoveel mogelijk alles te doen met producten vanuit de regio, of in nauwe samenwerking met bedrijven in de regio. “Je kunt een bijzondere gebouw hebben, een vriendelijke ontvangst en hoogwaardige duurzame koffiebonen, je hebt nog wel techniek nodig om er ook het beste uit te halen. Voor ons koffieproject werd groothandel Feijen enthousiast. Die zorgde voor een passende machine om de beste koffie te zetten voor onze gasten. Want een eerste indruk gaat vaak gepaard met de kwaliteit van het Drents Bakkie wat we aanbieden bij aankomst. En dat moet top zijn,” zegt SIEC-directeur Idema. “Plus we hebben er ook nog een maatschappelijk verhaal bij. Ook belangrijk.”

Het Solar Innovation and Experience Center is een ontmoetingsplek voor het bedrijfsleven, overheden, kennisinstellingen en het onderwijs. Het fieldlab van ruim 5000 vierkante meter is ingericht voor zowel het praktijktesten als het tonen van innovatieve materialen en technieken op het gebied van zonne-energie, waterstof en biobased materialen.