Scholieren uit de regio maken kennis met bedrijven

maandag 16 januari 2023

In groepjes van een stuk of twaalf, vijftien gaan ze eind januari op pad op de bedrijventerreinen van Emmen. ‘Op fietse’. Scholieren van zes VMBO-scholen uit Emmen, Klazienaveen en Ter Apel gaan in groepjes op bezoek bij meer dan vijftien technische en logistieke bedrijven om er in de keuken te kijken. Twee bezoeken op één ochtend of een middag doen de leerlingen van 14-15 jaar. Het in initiatief komt van Sterk Techniekonderwijs Emmen-Ter Apel en Ondernemend Emmen.

Doel van de serie bedrijfsbezoeken is om de leerlingen te laten zien wat er binnen de muren van de bedrijven gebeurt, om ze zo te helpen bij het kiezen van hun verdere studierichting en hun beroepskeuze. ” Het gaat ons er met elkaar om leerlingen in de praktijk kennis te laten maken met techniek en alles wat daaromheen zit. Je kunt ondernemers wel naar de scholen laten komen om over hun bedrijf te vertellen, maar bewezen is dat kijken in het bedrijf zelf, letterlijk zien wat er gebeurt en daar vragen over kunnen stellen, het beste werkt,” zegt Herman Idema  namens Sterk Techniekonderwijs en Ondernemend Emmen.

Idema is bijzonder enthousiast over het grote aantal deelnemende bedrijven. “We hadden gerekend op pakweg een stuk of tien, maar inmiddels gaan we richting de twintig. Van Brands Bouwgroep tot Fresenius Kabi, Huizing Harvest en logistiek dienstverlener Kuhne & Nagel. En dat is niet zo gek, want de techniek zit te springen om vaklui. Daarom zetten ze graag de fietsenstalling open om de jongelui te ontvangen.”

(foto: Sterk Techniekonderwijs)