Ons eigen energiecollectief – Energiebelasting: kan het wat minder?

dinsdag 15 februari 2022

Over het elektriciteits- en gasverbruik betalen we diverse belastingen. In dit bericht vertellen we graag hoe dat zit, wat er in 2022 verandert en of u minder belasting zou kunnen betalen.

Als collectief verlagen we niet alleen de energiekosten, maar beantwoorden we ook al uw vragen over energie. Deze keer gaan we wat dieper in op de belasting op elektriciteit en gas.

Verschillende belastingen

Op elektriciteit en gas worden verschillende belastingen geheven. Zo kennen we de Reguliere Energiebelasting (REB) en de Opslag Duurzame Energie & Klimaattransitie (ODE).

Beide belastingen worden in schijven geheven: het eerste verbruik in een kalenderjaar is normaliter het duurst, het verbruik boven de eerste schijf kent lagere belastingtarieven en de daarop volgende schijf kent nog iets lagere tarieven. Je doorloopt (particulier en zakelijk) alle schijven, voor zoveel energie als je dat jaar verbruikt. De eerste 10.000 kWh valt in schijf 1; het verbruik van 10.000-50.000 kWh valt in schijf 2 en het verbruik van 50.000 tot 10.000.000 kWh valt in schijf 3. Voor gas loopt de eerste schijf tot 170.000 m3/jaar.

Hogere schijven zijn voor de meeste ondernemers niet aan de orde.

Over de totale energiefactuur (leveringskosten, netwerkkosten én energiebelastingen) wordt btw geheven.

Belastingplannen 2022

Eind 2021 zijn de belastingplannen 2022 aangenomen. 

Vooral van belang zijn de maatregelen ter compensatie van de huidige hoge energieprijzen:

Verdere relevante informatie:

Komt u in aanmerking voor minder energiebelasting?

De tarieven voor energiebelasting worden jaarlijks vastgesteld en zijn niet te onderhandelen. Deze zijn dan ook bij elke energieleverancier gelijk. Maar er zijn diverse regelingen waardoor er voor u uiteindelijk tóch minder energiebelasting van toepassing zou kunnen zijn! Hieronder noemen we enkele voorbeelden. Bij het collectief hebben we belastingspecialisten die u graag helpen om de mogelijkheden voor úw situatie in kaart te brengen.

U komt mogelijk in aanmerking voor minder energiebelasting omdat u een onderneming heeft in een bepaalde sector:

Maar ook als u meerdere elektriciteitsaansluitingen of gasaansluitingen heeft komt u mogelijk in aanmerking voor minder energiebelasting. Bijvoorbeeld omdat uw bedrijf bestaat uit meerdere percelen die in de loop van de tijd zijn samengevoegd. Het meest eenvoudige voorbeeld is wanneer u het pand van de buren heeft gekocht en bij uw pand heeft aangetrokken. Maar ook wanneer de panden iets verder uit elkaar gelegen zijn, zijn er soms mogelijkheden om in aanmerking te komen voor minder belasting.

Komt u misschien in aanmerking voor minder belasting? Neem even contact op met het collectief! Zij bespreken graag de mogelijkheden.

Alle genoemde bedragen en tarieven zijn exclusief btw.

Wij bevelen dit partnerschap nogmaals van harte bij u aan!

We werken in dit collectief samen met tientallen ondernemersverenigingen. PM Energie begeleidt ons hier bij. We kunnen u helpen met:

Neem vrijblijvend contact op via g.douw@pmenergie.nl.