Nijpend tekort aan technici dreigt in regio Emmen-Ter Apel. ‘En dat is heel slecht voor de economie van het gebied’

dinsdag 20 april 2021

Het aantal leerlingen dat kiest voor een technische opleiding in het vmbo en het mbo in de regio Emmen-Ter Apel dreigt de komende tien jaar met ongeveer dertig procent te dalen.

Dat constateren directeur Rolf Mulder van het Hondsrug College in Emmen en directeur Herman Idema van Ondernemend Emmen maandag tijdens een online-bijeenkomst van Sterk Techniekonderwijs (STO) Emmen-Ter Apel.

Het aantal leerlingen in het techniek-onderwijs is momenteel vrij stabiel, maar beiden verwachten dat het aantal richting 2030 fors zal dalen. En dat terwijl volgens Mulder en Idema de vraag naar mensen met een technische opleiding in de betreffende regio stijgt, als gevolg van de energietransitie, de plannen voor de waterstof-economie, de groei van de sector groene chemie en een stijgende behoefte in de voor de regio belangrijke maak-industrie.

‘Honderd banen in de techniek betekent ook 140 andere ondersteunende banen’

Idema zegt dat duizenden vacatures op termijn niet kunnen worden ingevuld. ,,En dat is heel slecht voor de economie van het gebied, want honderd banen in de techniek betekent ook 140 andere ondersteunende banen die erbij horen. Hoog tijd dus om technische vakken aan te wakkeren en opleidingen toekomstbestendig te maken.”

Scholen moeten studenten opleiden voor werk dat nog niet bestaat

Als onderdeel van STO Emmen-Ter Apel werken technische opleidingen in de regio en het bedrijfsleven inmiddels samen aan plannen om het zwarte scenario te voorkomen. ,,Bijkomende uitdaging is dat scholen mensen moeten gaan opleiden voor werk en beroepen die nu nog niet bestaan”, zegt Idema. ,,Want de wereld van de techniek verandert in een duizelingwekkend tempo. En ik kan me voorstellen dat dat een extra uitdaging is.”

‘Anders denken’

Michiel Jansen van Opleiding Ontwikkeling Metaalbewerking (OOM) pleit ervoor om op scholen bredere technische basisopleidingen te bieden, waarna de praktijkopleiding in en door de bedrijven gebeurt. ,,Dat is een kwestie van anders denken. Je meer richten op het blijven opleiden en zeker op het blijven boeien en binden van medewerkers in de technische vakken.”

Alleen al in de regio Emmen-Coevorden gaat het om 263 metaalbedrijven met ruim 3000 medewerkers.

Bron : DvhN 19 april 2021
Foto : Ondernemend Emmen