NetWerk Emmen reduceert zwerfafval in Emmen

maandag 4 juli 2022

In 2021 hebben EMCO-groep, Menso N.V., de gemeente Emmen en Ondernemend Emmen een projectvoorstel ingediend voor de Werkinnovatie Prijs, waarbij werkzoekenden met zeer grote afstand tot de arbeidsmarkt een arbeidscontract krijgen bij de EMCO-groep. Het ging om het projectvoorstel van NetWerk Emmen. NetWerk Emmen komt tegelijkertijd de leefomgeving ten goede, want het gaat om een baan waarin zwerfafval wordt verzameld, gescheiden en op termijn wordt hergebruikt.

Kick-off
Vrijdag 1 juli trapten Jan Edzes, directeur EMCO-groep en Heidy Postma, directeur Menso, de zakelijke kant van het project af, samen met stakeholders en ondernemers en in aanwezigheid van wethouder Raymond Wanders (Werk, Inkomen, Beroepsonderwijs en Gezondheid). Samen gingen zij in gesprek over de visie en toekomstplannen van de nieuwe sociale onderneming, waarbinnen ondernemers en overheid samenwerken en samen verantwoordelijk zijn voor een duurzame inzet van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

“NetWerk Emmen betekent drie keer winst: Inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen een baan en daarmee de kans om mee te doen in maatschappij, het draagt bij aan een schoner en mooier Emmen en het betekent een verdere samenwerking met organisaties en bedrijven voor meer perspectief voor onze inwoners” vertelt Raymond Wanders enthousiast.

Start Foundation
De Werkinnovatie Prijs is in 2021 is niet gewonnen. Toch zijn EMCO-groep en Menso vanuit de gedachte ‘Samen werkt’ gestart met de uitvoering van NetWerk Emmen. Het College van de gemeente Emmen heeft besloten om éénmalig financieel bij te dragen aan NetWerk Emmen. Ook Start Foundation, de organisator van de Werkinnovatie Prijs, ziet als maatschappelijk ontwikkelaar potentie in NetWerk Emmen en heeft alsnog steun toegezegd. Zij zien altijd ruimte voor verbetering en zien altijd kansen om door concrete actie te ontwikkelen richting werk. Daarover vertelden zij tijdens de Kick-off afgelopen vrijdag.
Inmiddels zijn de eerste 5 mensen gestart met een baan binnen NetWerk Emmen.

Samen schoon
Het doel is om minimaal 15 werkzoekenden aan een baan te helpen. Het project is gestart in de gemeente Emmen. Met werken is gestart in de wijken Angelslo, Bargeres en industrieterrein Bargermeer. EMCO-groep krijgt gemiddeld 1.000 telefoontjes per jaar die gaan over zwerfafval of afvaldumpingen. We hopen dat NetWerk Emmen dit aantal naar beneden gaat brengen.

Bedrijven kunnen in verschillende gradaties participeren in NetWerk Emmen, als partner of sponsor. Ook particulieren kunnen zich aanmelden als vriend van NetWerk Emmen. Voorafgaand aan de start van het project, zijn er LOI’s getekend door: SUEZ, Domesta, Mc Donalds, Rabobank, Lefier, Ondernemend Emmen, Menso, Gemeente Emmen en EMCO-groep. Deze partijen hebben aangegeven mee te werken aan het project en waren deels ook aanwezig tijdens de Kick-off.
Meer informatie over NetWerk Emmen? Neem contact op met projectcoördinator Liesbeth Omvlee, 06 – 46 99 19 68 of l.omvlee@menso-emmen.nl.


(foto: Menso / EMCO groep)