Herman Idema van Ondernemend Emmen: minister laat grenswerkers met coronamaatregelen in de kou staan

dinsdag 1 juni 2021

Geen maatregelen, geen gezamenlijke afspraken over de grens, geen geld

“Teleurstellend. Dat is zwak gezegd wat ik ervan vind”, zegt Herman Idema, directeur van ondernemersorganisatie Ondernemend Emmen in een reactie op een brief van minister Koolmees aan de Tweede Kamer over corona-steun en grensondernemers . Een onderwerp waar Idema zich de afgelopen maanden op allerlei manieren sterk voor heeft gemaakt.

“Conclusie na acht kantjes uitleg van de minister aan de Kamer: Er gebeurt op het gebied van corona-steun dus helemaal niets voor de grensondernemers langs de Nederlands-Duitse en Nederlands-Belgische grens. Ze staan gewoon in de kou en dat blijft zo wat betreft de minister. Allemaal veel te ingewikkeld om iets te doen. Ook Europees gezien. Hij zegt letterlijk dat hij alle mogelijkheden heeft bekeken, maar dat zijn conclusie is dat ‘er geen uitvoerbare en houdbare regeling is te treffen’ voor de grensondernemers. Nou daar moeten ze ’t dan maar mee doen.”

Van kastje naar de muur

Herman Idema slingerde een aantal maanden geleden samen met onder andere ZZP-Nederland het thema ‘grenswerkers’ aan bij de politiek, omdat er – ook in Zuidoost-Drenthe- ondernemers zwaar tussen wal en schip dreigden te vallen qua steunregelingen, omdat ze in het ene land wonen en vaak net over de grens hun bedrijf hebben. “En aan beide kanten zegt de overheid ‘je moet bij die ander zijn’. Van het kastje naar de muur gingen ze. Dat leverde en levert nog, schrijnende situaties op.”

Allemaal te ingewikkeld

Maar minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat er niets aan doen, laat hij dus de Tweede Kamer weten. Een Tweede Kamer die, gesteund door alle politieke partijen, kortgeleden in een motie de minister nadrukkelijk had gevraagd, opgedragen, om een regeling te bedenken of maatregelen te nemen. En dat vindt de minister onmogelijk, schrijft hij. Het is juridisch allemaal te moeilijk, de normen om in aanmerking te komen voor steun zijn niet goed te formuleren. En de regeling is niet te controleren. Plus: wat is eigenlijk een grenswerker? Die definitie is ook niet goed te maken, legt de minister in zijn dikke brief uit aan het parlement.

Idema: “Ja, ik begrijp dat het ingewikkeld is, maar als je het echt zou willen, dan moet je het toch ook voor elkaar krijgen? Voorlopig zit nu een hele groep ondernemers met de gebakken peren. Er is nog veel te doen voordat we echt é֖én Europa zijn. Ik ben benieuwd naar de reactie vanuit de Tweede Kamer op de brief. ”

Ondernemend Emmen

Ondernemend Emmen vertegenwoordigt ongeveer driehonderd bedrijven in de regio Emmen, met samen rond de 16.000 arbeidsplaatsen. Van éénmens-bedrijven tot multinationals. Ze behartigt de belangen, organiseert parkmanagement, stimuleert verduurzaming en bevordert onderlinge kennisoverdracht en intensivering van de relatie onderwijs-bedrijfsleven-overheid.