HRM Netwerk: aandacht voor balans tussen werk en privé

donderdag 23 juni 2022

Tijdens de bijeenkomst van ons HRM Netwerk is vanmorgen uitgebreid aandacht besteed aan het belang van aandacht voor de balans tussen werk en privé. Om meerdere redenen kunnen medewerkers klem komen te zitten tussen hun thuissituatie en hun werk, maar niet iedereen durft dit met de leidinggevende te bespreken. Daarom is het waardevol om hierin als werkgever het initiatief te nemen. Maak het bespreekbaar, luister naar iemands verhaal en sta open voor het vinden van maatwerkoplossingen. In de meeste gevallen is dit eenvoudiger dan men denkt.

Gepaste aandacht voor de balans tussen werk en privé is onderdeel van goed werkgeverschap en van de verantwoordelijkheid voor de duurzame inzetbaarheid van werknemers.

Als voorbeeld heeft Albert Nieuwenhuis van Nieuwenhuis Advies & Training de combinatie werk en mantelzorgtaken uitgelicht. Samen met Ondernemend Emmen ontwikkelde hij over dit onderwerp een laagdrempelig E-learningtraject voor werkgevers. Deze online cursus biedt in korte tijd de juiste kennis en vaardigheden om er binnen uw bedrijf of organisatie mee aan de slag te gaan. De vier overzichtelijke modules (bespreken, beschrijven, bekwamen en borgen) zijn allemaal didactisch opgebouwd. In iedere module komen daardoor de volgende onderdelen aan de orde: bewustwording (waarom is dit nodig), reflectie (hoe doe ik het zelf), kennis (theorie en vaardigheden) en actie (zelf aan de slag). Veel van de leerstof uit deze cursus kan ook doorgezet worden naar andere onderwerpen die te maken hebben met de balans tussen werk en privé, zoals bijvoorbeeld laaggeletterdheid en financiële problematiek.

Zelf aan de slag? U vindt het E-learningtraject op de website Mantelzorg Infopunt.

Bekijk hier de presentatie van Albert Nieuwenhuis en Arda van Dam.

(afbeelding: still uit animatie op Mantelzorg Infopunt)