Gedrag en Werk B.V.

bedrijf icoon Contactgegevens

Contactpersoon Werner Velthuis
Adres De Bukakkers 20
Postcode 7811 KZ
Plaats Emmen
E-mailadres info@novimotus.nl

bedrijf icoon Bedrijfsinformatie

Verandering Arbowetgeving: vertrouwenspersoon verplicht

23 mei 2023 is in de tweede kamer een wetsvoorstel aangenomen dat werkgevers met meer dan 10 werknemers verplicht een vertrouwenspersoon aan te stellen. Het voorstel is nu in behandeling bij de eerste kamer.
Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is onderdeel van de Arbowetgeving. PSA, ook wel ongewenst gedrag genoemd, gaat over:

• Seksuele intimidatie;
• Agressie en geweld;
• Intimidatie;
• Pesten;
• Discriminatie;
• Werkdruk.

We horen er veel over in de media, maar dat gebeurt toch niet bij ons? Uit de nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2022 uitgevoerd door TNO en CBS blijkt dat 1,6 miljoen werknemers last heeft van burn-outklachten. De verzuimkosten voor werkgevers bedragen €3,3 miljard.

Als werkgevers zien we vaak het topje van de ijsberg, hoe graag we ook meer willen zien. Vertrouwenspersonen kunnen helpen PSA beter bespreekbaar te maken en werken de-escalerend en preventief. Lager ziekteverzuim en gemotiveerd, betrokken personeel kan de opbrengst zijn. De verandering van de Arbowetgeving hoeft niet per definitie een lastenverzwaring te zijn. Het biedt zeker in de huidige arbeidsmarkt ook kansen.

Hoe kan je inspelen of voorsorteren op de veranderende wetgeving? Gedrag & Werk is een groep gecertificeerde vertrouwenspersonen in Emmen die kan adviseren hoe om te gaan met PSA en integriteit en je helpt het beleid uit te voeren.

Meer weten of direct een quickscan? https://www.gedragenwerk.nl/werkgevers/